Wat is koeling?

Industriële koeling en airconditioning zijn gebaseerd op een vergelijkbaar principe: een vloeistof, zoals water of lucht, wordt gekoeld door de verdamping van een andere vloeistof. Hoewel beide systemen een koelcircuit delen met een compressor, een verdamper, een condensor en een expansieapparaat, zijn er aanzienlijke verschillen tussen koeling en airconditioning. Deze verschillen hebben betrekking op de gebruikte componenten, ontwerpmethoden, de commerciële of industriële omgevingen waarin ze worden geïnstalleerd, evenals hun werking, wat de onderscheiding van deze twee afzonderlijke markten rechtvaardigt.

Koeling omvat het verlagen van de temperatuur van objecten of vloeistoffen, voornamelijk voor tijdelijke opslag van bederfelijke producten, tot temperaturen tot -60 °C. Het speelt een cruciale rol in de voedingsindustrie door de groei van bacteriën te vertragen, de sensorische kenmerken van voedsel te behouden en de houdbaarheid te verlengen.

De belangrijkste apparaten die worden gebruikt in de commerciële en industriële koeling voor het bewaren van voedsel zijn:

  1. Koelcellen;
  2. Supermarktvitrines;
  3. Banketbakkersvitrines, bars, theesalons, enz.;
  4. Koelkasten in industriële keukens, inclusief fermentatie- en rijskamers;
  5. Koelkasten voor farmaceutische producten;
  6. Blast Chillers.

Deze apparaten verschillen voornamelijk in hun uiterlijk, afhankelijk van of het product zichtbaar moet zijn voor klanten, evenals in termen van verschillende fundamentele aspecten zoals naleving van normen en vereiste koelprestaties. Dit laatste kan bijvoorbeeld in blast chillers hoge koelcapaciteiten vereisen over zeer korte tijdspannes.

Het grootste deel van de voedingsmiddelen die bewaard moeten worden bij temperaturen net boven 0°C, zoals sommige kazen, dranken (bier, wijn, vruchtensappen, frisdranken), koud vlees en delicatessen, vereist hoge koelcapaciteiten over zeer korte tijdspannes.

Vlees, vis, fruit, groenten en zuivelproducten worden bewaard bij ongeveer 0°C.

Temperaturen onder -25°C worden over het algemeen gebruikt voor het bewaren van bevroren of ingevroren voedsel, zoals vis of groenten, met behulp van processen die de levensduur verlengen.

ClimaCare

Gratis offerte

Maak een afspraak

We staan tot uw beschikking

Neem vandaag nog contact met ons op om je specifieke wensen te bespreken, een persoonlijke offerte te ontvangen of een afspraak in te plannen. Of je nu een eenvoudige vraag hebt of met ons wilt gaan samenwerken, we zijn er om je bij elke stap te begeleiden.

Service.ClimaCare@outlook.com

+32 488 80 10 60